Ta truckkort i Stockholm

Att ta truckkort i Stockholm är inte särskilt svårt, det finns mängder med olika företag som erbjuder truckutbildningar i Stockholm. En bra idé är att ta en sommarkurs över en helg, sedan har du ditt efterlängtade truckkort och kan börja söka helt andra jobb än du har gjort tidigare. Att ta ett truckkort är en bra kompetenshöjning till en relativt liten kostnad. Det är kul att köra truck så utbildningen kommer inte att kännas särskilt betungande. När truckutbildningen är klar får du lov att köra de allra vanligaste trucktyperna. Nu under corona har du kunnat läsa teorin online vilket förenklar utbildningen, att kunna sitta hemma och läsa i lugn och ro.

Olika typer av truckkort

Den vanligaste är att man tar ett truckkort som ger behörighet att köra de vanligaste mindre truckarna, det kallas för A+B. För att köra hjullastare och terminaldragtruck måste du ha truckkort C och/eller D då dessa är större och kräver en annan typ av utbildning. Men alla måste börja någonstans så att ta grundkortet för A och B är en bra start. Ditt truckkort gäller sedan för obestämd framtid, men en del arbetsgivare kräver att man har gått en repetitionsutbildning vart femte år. Det är säkert skillnad om du under tiden har kört truck ofta eller om du inte har kört alls under ett antal år.

Olika typer av truckar

Om du tar truckkort A får du köra följande truckar:

Låglyftande plocktruck, ledstaplare med eller utan åkplatta, låglyftande åktruck stående eller sittande, låglyftare med eller utan åkplatta.

Truckkort B gäller för dessa truckar:

Motviktstruck, höglyftande åktruck, skjutstativtruck, höglyftande plocktruck, smalgångstruck, fryvägstruck.

Truckkort C gäller för större truckar som:

Hjullastare, containertruck, timmertruck, sidlastare, grensletruck, teleskoplastare.

Truckkort D gäller för traktortruckar:

Drag- och flaktruck samt terminaldragtruck.

När du väl har tagit ditt första truckkort kan du sedan vidareutbilda dig så du får lov att köra alla typer av truckar.